Ansa Ikonen, suurenmoinen näyttelijälegenda

Kulkurin Valssi on yksi suomalaisen elokuvahistorian menestyneimpiä ja rakastetuimpia filmejä. Ansa Ikosen ja Tauno Palon tähdittämä elokuva nosti molemmat ennennäkemättömään suosioon ja kotimaisten filmitähtien kärkinimiksi. Mutta Ansa Ikonen oli paljon muutakin kuin elokuvanäyttelijä, hän loi uransa myös Kansallisteatterin näyttämöllä.

Ansa Ikonen, suurenmoinen näyttelijälegenda

Pietarissa 1913 syntynyt Ansa muutti jo lapsena Helsinkiin perheensä kanssa. Hän oli hyvin vaatimattomista oloista, mutta perheessä arvostettiin laulua ja tanssia. Kun Ansan isä kuoli Ansan ollessa 11 vuotias, köyhän perheen huviksi tuli elokuvissa käynti. Ansan kohtalo oli sinetöity. Ansa Ikonen teki näyttävän uran sekä teatterin lavoilla ja elokuvissa. Hänestä tuli Suomen kansan rakastetuin tähti, joka yksityiselämässään oli hyvinkin varautunut toisin kuin roolihahmonsa. Ikonen oli sekä komedian että vakavamman draaman taituri. Hän jäi eläkkeelle Kansallisteatterista vuonna 1978 ja piti jäähyväiskiertueensa vuonna 1981. Ansa Ikonen menehtyi 75 vuotiaana vuonna 1989.

Uran aloitus ja nousu

Ansa Ikonen oli koulutukseltaan laulunopettaja. Taloudellisten syiden takia hän ei pystynyt jatkamaan akateemisia opintojaan, vaan haaveet lääkärin ammatista oli hylättävä. Ansa oli ollut kiinnostunut teatterista ja elokuvista jo nuoresta pitäen, ja kuten monet teini-ikäiset, hän pisti pystyyn omia esityksiään ystäviensä kanssa kotonaan. Ansan ura alkoi vuonna 1933 Kansan Näyttämön kuorosta. Samana vuonna teatteri yhdistyi Koiton Näyttämön kanssa, ja uuden teatterin nimeksi tuli Helsingin Kansanteatteri. Teatterissa luotujen suhteiden avulla Ansa sai paikan näyttelijäharjoittelijana Suomen Kansallisteatterissa. Samoihin aikoihin silmänsä elokuviin iskenyt Ansa aloitteli elokuvauraansa. 1930-luvun puolivälissä Suomi-Filmin ohjaaja Valentin Vaala valitsi Ikosen elokuvansa Kaikki Rakastavat toiseen päärooliin, ja vastanäyttelijänä oli Tauno Palo. Suomifilmin rakastetuin pari oli syntynyt. Uransa alussa Ansa ponnisteli elokuva- ja teatterirooliensa kanssa. Kameran edessä tapahtuva näytteleminen on hyvin erilaista kuin estradilla oleminen, jonka Ikonen sai hyvin konkreettisesti todeta. Uransa alussa hänelle jopa sanottiin suoraan, ettei hänestä ole ainesta elokuvanäyttelijäksi. Vuonna 1936 valmistui Vaimoke, jossa päärooleissa oli jälleen Tauno Palo ja Ansa Ikonen. Jos Kaikki Rakastavat oli esitellyt tämän romanttisen parin suurelle yleisölle, Vaimoke vakiinnutti heidän asemansa tähtinä. Useita vuosia tämän jälkeen Ikonen työskenteli useissa filmiproduktioissa, Kansallisteatterissa ja ehtipä hän jopa esiintymään radiossa ja levyttämään.

Yksityiselämä ja uran jälkivaiheet

Uran ehdoton kohokohta sekä kotimaisen elokuvateollisuuden yksi kaikkien aikojen suosituimmista elokuvista, Kulkurin Valssi, sai ensi-iltansa vuonna 1941. Ansa Ikosen ja Tauno Palon tähdittämä filmi keräsi puolentoista miljoonan ihmisen katsojaluvut. Ansa ei ollut etukäteen elokuvasta niin innostunut, ja sanoikin sen tekemisen olleen haastavaa.