Broadway ja West End

Kuinka usein lehtien palstoilta saakaan lukea, että suositut ja kuuluisat näyttelijät ovat äärettömän ylpeitä päästessään esiintymään New Yorkin Broadwaylle tai Lontoon West Endiin. Nämä molemmat paikat ovat länsimaisen teatterimaailman keskipisteitä, ja houkuttelevat tuhansittain katsojia joka ilta. West End ja Broadway ovat molemmat alueita, joilta löytyy kymmenittäin teattereja. Musikaalit ovat luonnollisesti vetonauloja molemmissa maissa, mutta löytyy sieltä jonkun verran puheteatteriakin, ja kokeelliseempaa draamaa. Suosituimmat esitykset voivat pysyä näytöksissä useita vuosia. Ihmiset joka puolelta maailmaa matkustavat nauttimaan teatterista molempiin kohteisiin. Suosituimpiin esityksiin liput kannattaa ostaa jo viikkoja aikaisemmin, mutta yleensä samana päivänäkin voi saada hajapaikkoja joihinkin näytöksiin. Hintahaarukka on laaja, hyvistä paikoista joutuu maksamaan niille kuuluvan hinnan.

Broadway ja West End

Broadway tekee tähtiä

Manhattanin keskellä sijaitseva Broadway käsittää 41 ammattiteatteria, joiden minimikapasiteetti on 500 katsojaa. Kaudella 2017 ja 2018 (kauden päättyessä elokuun 27 päivä) se houkutteli lähes 14 miljoonaa katsojaa ja yli puolitoista miljardia dollaria pääsylipputuloina. Musikaalit ovat pääroolissa Broadwaylla. Teatterikeskittymän muodostuessa 1800-luvulla näytöksiä oli sekä musiikkiteatterin että puheteatterin puolelta. Shakespearen näytelmät olivat suosiossa, varsinkin Hamlet. Varsinainen Broadway, kuten se nyt tunnetaan, alkoi rakentumaan kuitenkin vasta niinkin myöhään kuin 1920-luvulla. Vuosikymmenten saatossa Broadway on nähnyt nousuja ja laskuja, ja kuten viihde ylipäätään, maailmanhistorialliset tapahtumat ovat vaikuttaneet katsojamääriin ja -tottumuksiin. Broadwaylle ei kannata suunnata maanantaisin, silloin suurin osa teattereista on kiinni. Tiistaista lauantaihin teattereilla on iltanäytöksiä, ja keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin iltapäivämatineoita. Suurin osa teattereista on kolmen suuren organisaation omistuksessa, ja alueen teatterit ovat ylipäätään hyvin valvottuja. Teatterit yrittävät yleensä palkata nimekkäitä näyttelijöitä produktioihinsa. Kuten pitkään jatkuvat teatterikappaleet yleensäkin, näyttelijät vaihtuvat kausittain, mutta jos kyseessä on tuottava musikaali, sitä ei muuteta. Ongelmana on joskus, että kärkinimet eivät pysty sitoutumaan pitkiksi kausiksi muiden työkiireidensä takia. Cats oli pitkään musikaali, jolla oli eniten peräkkäisiä näytöskausia. Vuonna 2006 Oopperan Kummitus rikkoi sen ennätyksen hulppealla 7486 esityksen jaksollaan. Ylipäätään Broadwaylla ei määritellä näytöksen viimeistä esitystä etukäteen, kaikki riippuu sen suosiosta ja lipputuloista.

 

West End, Lontoon viihdekeskus

Lontoon West End on Broadwayn lisäksi toinen arvostettu ja suosittu teatterikeskittymä. Vuonna 2017 sen noin 40 teatterisalia houkutteli 15 miljoonaa katsojaa, ja yli 700 miljoonaa puntaa pääsylipputuloina. Alueena se ei niin rajattu kuin Broadway, esimerkiksi Victorian aseman vieressä sijaitseva Apollo luetaan West End teattereihin, vaikka se on varsinaisesta keskittymästä kauempana. West End esittää paljon musikaaleja, mutta myös sillä on ohjelmistossaan puheteatteria. Kuuluisat näyttelijät vetävät saleja täyteen ympäri vuoden, ja produktiot ovat suurella rahalla tehtyjä. Maailman pisimpään esitetty näytelmä Agatha Christien Hiirenloukku on myös West Endin alueella, se sai ensi-iltansa vuonna 1952. Ensimmäinen West Endin teatteri rakennettiin jo vuonna 1663, mutta se alkoi muodostua teatterikeskittymänä vasta 1800-luvun alkupuolella, jolloin useampia teatterirakennuksia alkoi ilmestymään samalle alueelle. Koska arkkitehtuuri on suhteellisen vanhaa, ovat rakennukset usein sokkeloisia ja pieniä nykyajan vaatimustason mukaan. Myös muutamia onnettomuuksia on tapahtunut, kun katsomon katosta on tippunut laastia ihmisten päälle. Andrew Lloyd Webberin Cats oli myös West Endin ennätyksiä rikkova esitys pitkään, sitä esitettiin 21 vuotta yhtäjatkoisesti. Sen ennätyksen rikkoi Kurjat vuonna 2006, ja Les Misérables on on esitetty jo reilusti yli kymmenen tuhatta kertaa. Leijonakuningas ja Oopperan Kummitus ovat myös saaneet pitkään jatkuvia kausia West Endissä.

West End, Lontoon viihdekeskus