Mahtavat teatterit

Teattereita yhdistävät historia ja nykyaika kaikessa kauneudessaan. Teatterit tarjoavat sisällöltään mahtavaa kulttuuria, mutta pelkästään jo teatterirakennukset ovat poikkeuksetta jollain tavalla arkkitehtuurisesti merkittäviä. Maailmasta löytyy mahtavia teattereita, joista ainakin osaa kannattaa käydä tutustumassa omin silmin.

Mahtavat teatterit

Teattereiden merkitystä mitataan usein niiden näytelmillä ja syystäkin. Monet teatterinäytelmät muokkaavat teatterilavoista täysin erilaisia kuin toiset ja jotkin näytelmät eivät edes sovi kaikille lavoille. Teatterin kauneus piileekin näyttämön, yleisön ja arkkitehtuurin yhteistyökyvyssä. Teattereiden arkkitehtuuri ja sisustus edustavat yleensä vahvasti sitä aikakautta, kun teatteri rakennettiin. Tämän vuoksi jokainen teatteri on aina omanlaisensa. Jokaisessa teatterissa tulee olla lava ja yleisö, joten arkkitehdit sekä suunnittelijat ovat päästäneet valloilleen mielikuvituksensa kaikilla mahdollisilla tavoilla erottuakseen joukosta.

Historialliset teatterit

Teattereilla on ollut tärkeä rooli jokaisen maailman valtion ja mantereen historiassa. Näin ollen niiden rakennuksillakin on yleensä hyvinkin tärkeä merkitys. Shakespeare on yksi teatterimaailman tunnetuista nimistä edelleen ja Lontoosta löytyykin Globe-teatterin kopio. Shakespearen Globe-teatterin alkuperäinen rakennus tuhoutui tulipalossa täysin vuonna 1613, mutta arkistosta löydettyjen tietojen avulla kopio siitä pystyttiin rakentamaan vuonna 1997. Kyseisen teatterin erikoisuus on sen olkikatto – muita sellaisia ei Lontoossa saa edes olla.

Düsseldorfer Schauspielhaus on Saksan Düsseldorfissa sijaitseva teatteri, joka on rakennettu vuonna 1818. Voit vain kuvitella, mitä kaikkea tämä vanha rakennus on nähnyt, sillä silloin Saksaa hallitsivat vielä kuninkaalliset, joille teatteri oli osa arkielämää. Tämä teatteri rakennettiin lahjaksi kaupungin asukkaille ja on sisältä verrattoman kaunis.1600-luvun lopulla valmistunut pariisilainen Salle Richelieu on teatteri, joka toimii nykyisin myös museona. Se on elänyt niin monta vuosisataa, että teatterin historiaa ei haluta pitää piilossa, vaan päinvastoin jakaa sitä yleisölle. Museo ei edusta pelkästään tämän teatterin historiaa, vaan yleisesti Ranskan teatterikulttuurin historiaa.Hieman uudempi, vuonna 1932 rakennettu teatteri, Minack Theatre, kuuluu varmasti maailman kauneimpiin teattereihin. Ulkoilmateatteri on rakennettu meren rannalle ja tarkemmin ottaen kalliolle. Teatterin näyttämön reunalta on korkea pudotus suoraan veteen. Teatterissa pidetään näytelmiä vain kesäisin, mutta siellä voi vierailla ympäri vuoden.

Modernit teatterit

Moderni arkkitehtuuri tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia ja kokeilunhaluiset arkkitehdit haluavatkin ottaa kaiken irti tarjotusta tilaisuudesta. Tämän vuoksi monet teatterit ovat hyvinkin erilaisia ja mahtipontisia verrattuna muihin saman ajan rakennuksiin. Bodenjärvellä sijaitseva leijaileva lava, eli “floating stage”, on yksi upeimmista lavoista. Alppien pohjoispuolella sijaitseva järvi on jo itsessään mahtavassa paikassa Sveitsin, Saksan ja Itävallan keskellä, mutta lava tuo siihen jotain uutta. Lava tunnetaan myös nimellä The Seebühne.Sydneyn oopperatalo kuuluu ehdottomasti tälle listalle. Tämä oopperatalo on yksi Australian merkittävimmistä turistikohteista ja syystäkin. Sen arkkitehtuuri on modernia suunnittelua parhaimmillaan ja 70-luvulla rakennettu talo on yksi maailman suosituimmista kulttuurikohteista.Puolasta löytyy paljon historiallisia teattereita, mutta osaa edustaa myös modernissa arkkitehtuurissa. Sinfonia Varsovia-konserttisali on yksi kehutuimpia uusia teatterirakennuksia Euroopassa. Teatterin suunnittelussa on otettu huomioon kehittynyttä teknologiaa ja vaikka mitä muuta.Etelä-Hollannissa on rakenteilla teatteri, joka juontaa juurensa Rooman Colosseumiin, mutta on modernia suunnittelua. Väliaikainen teatteri on pyöreän muotoinen ja siinä on käytetty venytettyä tekstiiliä. Taiteellisesti merkittävä teatteri on merkittävä tapahtumakohde muillekin, kuin pelkästään teatterin ystäville.Upeita teattereita löytyy Suomestakin ja lähinaapureista. Kannattaakin muistaa vierailla ainakin Suomenlinnan kesäteatterissa ja vaikkapa Rakveren kesäteatterissa Virossa. Joissain teattereissa nähdään jotain vanhaa ja jotain uutta, eivätkä ne välttämättä ole kauneimpia ulkomuodoltaan, mutta historiallisesti ne ovat silti merkittäviä.

Modernit teatterit

Teatterin upeutta ei aina voidakaan mitata sen mahtipontisuudella, vaan kuten jokaisella rakennuksella muutenkin, on teattereillakin ihailijoita ja kriitikkoja. Kannattaakin käydä katsomassa monia erilaisia rakennuksia ja löytää omasta mielestä se kaikkein kaunein.