Koti » Blog » Pori Jazzin vuosikymmenet sisältävät menestystä, haasteita ja rakastettuja artisteja

Pori Jazzin vuosikymmenet sisältävät menestystä, haasteita ja rakastettuja artisteja

Pori Jazz on heinäkuun rakastettu perinne, kun jazzkansa virtaa Kirjurinluodolle nauttimaan toinen toistaan upeammista konserteista. Vuosien varrella festivaali on kehittynyt muutaman konsertin taidetapahtumasta laajaksi musiikkifestivaaliksi, jossa on nähty niin perinteisiä jazz-konsertteja kuin varsinaisia maailmantähtien spektaakkeliesityksiäkin, musiikkityylien vaihdellessa bluesista hiphoppiin, poppiin, reggaeen, souliin ja swingiin. Pori Jazz on sekä konserteissa että yleisön määrässä mitattuna Euroopan suurin jazzfestivaali ja Suomen tunnetuin kesätapahtuma.

Pori Jazzin vuosikymmenet sisältävät menestystä, haasteita ja rakastettuja artisteja

Muutaman konsertin tapahtumasta todelliseksi musiikkifestivaaliksi

Ensimmäinen Pori Jazz järjestettiin vuonna 1966 ja tapahtuma koostui kahdesta konsertista ja yhdestä jami-illasta. Pääkonsertti veti kuitenkin paikalle kuitenkin yli 600 ihmistä. Tuolloin tapahtuma tuotti kaikkien kulujen jälkeen voittoa 379 markkaa. Tapahtumalle oli kuitenkin selvästi tilausta ja ohjelmisto kehittyi nopeasta. Vuoden 1968 festivaali oli jo taloudellinen menestys ja tästä alkoi Pori Jazzien perinne stipendien jakamisesta suomalaisille muusikoille.

Muutaman konsertin tapahtumasta todelliseksi musiikkifestivaaliksi

Vuonna 1969 tapahtuma oli jälleen merkittävästi, sillä Jazzien aikana järjestettiin 11 konserttia ja konserttipaikkojakin oli käytössä jo kuusi. 1970-luvulle siirryttäessä yleisömäärä jatkoi kasvuaan, mutta yleisön pukeutuminen herätti närkästystä. Tuohon aikaan Suomessa oli laajasti vallalla ravintoloissa niin sanottu pikkutakkipakko, mutta jazzien aikaan tästä säännöstä jouduttiin lopulta joustamaan. Ravintolat tyytyivät toteamaan, että ravintolakävijöillä olisi lähinnä syytä olla vaatteet päällään. Puukengät jouduttiin kieltämään, sillä ne aiheuttivat vaaratilanteita ravintoloiden tanssilattialla.

Uusia tiloja ja parannuksia konserttipaikkoihin

Pori Jazzien idyllinen pääkonserttipaikka Kirjurinluoto koki merkittäviä parannuksia vuonna 1980. Porin kaupunki innostui kunnostamaan konserttiolosuhteita ja konserttikävijät saivat alleen mm. 5 000 kunnollista istuinpenkkiä. Aiemmin yksinään palvelleen vanhan esiintymislavan viereen rakennettiin lisälava ja tämä helpotti merkittävästi aikataulussa pysymistä. Jazzeilla suosittu illanviettopaikka jazzkatu avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1983. Itse alue sijaitsi Porin Taidemuseon takana ja koostui erilaisista basaareista. Aivan kuten tänäkin päivänä jazzkadulla oli mahdollista kuulla runsaasti laadukkaita ilmaiskonsertteja ja nauttia jazzien tunnelmasta. Jazzkadusta nauttivat myös paikalliset, jotka eivät välttämättä olleet ostaneet lippuja itse festivaalilla. Vuonna 1985 Porin jokirannassa sijaitsevasta rantamakasiinista muodostettiin Cafe Jazz, joka on toiminnassa edelleen.

Uusia tiloja ja parannuksia konserttipaikkoihin

Kävijämäärät kasvoivat vuosi vuodelta

Vuonna 1987 jazzien ohjelmistoon kuului 77 konserttia ja tuhat esiintyjää. Ilmaiskonserttejakin kuultiin yli 40 ja mukaan mahtui monia eturivin muusikoita. Vuonna 1993 oheistapahtumat olivat laajenneet jo mm. jazzgolfiin, jazzleiriin, jazzhölkkään ja moneen muuhun aktiviteettiin, joihin saatiin edes jollain tavoin liitettyä jazz. Vuoteen 1995 mennessä Pori Jazz oli muuttunut monen mielestä jo liiankin viihteelliseksi tapahtumaksi ja musiikkikin oli siirtynyt kauaksi perinteisestä jazzista. Lehdet otsikoivat festivaaliraporttinsa kutsumalla Pori Jazzeja turhuuden markkinoiksi ja toteamalla, että joissakin festivaalin konserteissa soitettiin jopa jazzia. Musiikin määrä kasvoi vuonna 1999 festivaali- ja ilmaiskonsertteja oli yhteensä jo 117.

Laadukas tapahtuma tunnetaan sekä yleisön että esiintyjien kesken

Vuosien varrella Pori Jazzeilla on nähty lukematon määrä musiikkimaailman kirkkaimpia tähtiä ja moni heistä on myös palannut esiintymään muina vuosina. Esiintyjät vaihtelevat jazzin legendoista kuten Ray Charlesista, Herbie Hancockista ja B.B. Kingistä pop- ja rock- muusikoiden aateliin, kuten Alicia Keysiin, Stevie Wonderiin, Massive Attackiing ja Mary J.  Bligeen.

Laadukas tapahtuma tunnetaan sekä yleisön että esiintyjien kesken

Viime vuosina kävijämäärä on pysynyt noin 60 000 vieraassa. Yleisöennätys tehtiin vuonna 2014, mutta luvut ovat olleet korkeita tämän jälkeenkin. Mahdolliset sateet vaikuttavat aina hieman päivän kävijämääriin, mutta monelle Pori Jazz on jo ohittamaton kesäperinne säästä riippumatta.