Royal Opera House, Lontoo, Englanti

Lontoo – yksi kulttuurin ja historian merkittävimpiä kaupunkeja Euroopassa. Lontoo tarjoaa jokaiselle asukkaalle ja turistille jotain nähtävää, sekä koettavaa. Yksi Lontoon hienoimpia nähtävyyksiä on ehdottomasti historiallinen oopperatalo. Saman katon alla toimii Royal Ballet, Royal Opera ja Royal Opera Housen orkesteri. Oopperatalo sijaitsee Lontoon Covent Garden-nimisellä alueella, joka on Lontoon keskustassa. Alue tunnetaan oopperatalon lisäksi myös entisestä marketista, josta on tullut nykyisin suosittu turistikohde. Covent Gardenista löytyy lisäksi paljon erilaisia kauppoja, katutaiteilijoita, sekä muutakin nähtävää. Covent Garden on saanut alueena osittain suosionsa juuri Royal Opera Housen takia. Kyseinen rakennus ei ole ollut pelkästään arkkitehtuurisesti merkittävä, vaan talossa olleet konsertit ja esitykset ovat olleet myös historiallisesti tärkeitä. Oopperatalo toimii aktiivisena nykyäänkin.

Royal Opera Housen historiaa

Royal Opera House tunnettiin ennen nimellä Theatre Royal. Ensimmäisen kerran oopperatalo rakennettiin vuonna 1732, jonka jälkeen vuosisatojen aikana on tullut muutamia muutoksia. Suurimmat tuhot aiheutuivat vuosina 1808 ja 1856, kun silloiset teatterirakennukset tuhoutuivat lähes kokonaan tulipaloissa. Nykyinen Royal Opera House onkin tontilla kolmas rakennus. Se valmistui 1858, mutta 1990-luvulla talo kävi läpi remonttikuurin. Silloin uusittiin lähes kaikki muu, paitsi auditorio, julkisivu, sekä aula. Oopperatalosta onkin pidetty hyvin huolta ja se näyttää nykyisinkin todella kauniilta.

Covent Garden

Vuonna 1734 silloinen oopperatalo näki ensimmäisen balettinsa. Myöhemmin esityksiin lisääntyivät tietysti oopperat. Ensimmäinen baletti oli nimeltään Pygmalion ja ensimmäinen ooppera oli George Frideric Handelin Il pastor fido. Handel oli aktiivinen tekijä ja hänen teoksiaan usein ensiesitettiin juuri Royal Opera Housella. Vuonna 1809 uudelleen avattu Theatre Royal, Covent Garden, eli silloinen Royal Opera House, sai ensinäytöksekseen Macbeth-nimisen tragedian. Kyseisen esityksen jälkeen esitettiin vielä musiikillinen The Quaker. Royal Opera House on tämänkin jälkeen nähnyt runsaasti erilaisia esityksiä.

Vieraile Royal Opera Housessa

Royal Opera House on edelleen paikka, jossa arvokkaat esitykset saavat ensi-iltojaan ja klassikkoja pääsee nauttimaan mahtavassa ympäristössä yhä uudelleen ja uudelleen. Lontoon-matkalla kannattaakin vierailla ehdottomasti tässä oopperatalossa, sillä sinne löytäminen on helppoa. Lontoossa kannattaa matkustaa metrolla. Royal Operan Housen metropysäkki onkin Covent Garden, joten sitä ei tarvitse etsiä pitkään. Koristeellisen ja mahtipontisen talon tunnistaa kyllä, varsinkin seuratessa paikallisia ohjeistuksia talolle. Oopperatalon lähellä sijaitsee muun muassa Royal Ballet School, eli kuninkaallinen balettikoulu sekä London Film Museum, eli Lontoon elokuvamuseo.

Royal Opera Housella on paljon ja jatkuvasti erilaisia esityksiä, joihin saa oopperatalon verkkosivujen kautta ostettu helposti lippuja. Lisäksi oopperatalolla voi vierailla ilman, että olisi menossa oopperaan, konserttiin tai balettiin. Päivittäin aamukymmenestä auki oleva oopperatalo kutsuu vierailemaan vaikka tiettyä syytä ei olisikaan. Vierailu oopperatalolla on kiinnostavaa varsinkin niille, jotka arvostavat hienoa arkkitehtuuria. Alue on muutenkin mielenkiintoinen. Oopperatalolla voit nauttia kahvit tai vaikka päivällisen. Lisäksi Royal Opera Housen kauppa kiinnostaa monia, erityisesti musiikin ja oopperan ystäviä.

Kuten monessa muussakin Lontoon nähtävyydessä, paikalla on turvajärjestelyjä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Esimerkiksi laukkuja ei oopperataloon saa viedä sisälle. Paikalla on narikka, johon ne voi jättää. Laukut saatetaan tutkia rutiininomaisesti saapuessasi. Royal Opera Housen vierailu onnistuu liikuntarajoitteisillakin. Koko talo on liikuntarajoitteisille avoin ja kaikkialle pääsee hyvin. Oopperatalon työntekijät ovat tietoisia erilaisista rajoitteista ja heihin voi ottaa yhteyttä myös etukäteen sopiaksesi vierailun sinne. Näin vierailu esimerkiksi juuri liikuntarajoitteisille onnistuu paremmin. Royal Opera House on modernisoitu historiallinen nähtävyys, jossa kannattaa käydä nauttimassa korkeatasoista kulttuuria Lontoon-matkan aikana. Helposti löydettävissä ja saavutettavissa oleva oopperatalo ei pelota ketään pois, sillä heidän järjestelynsä ovat erinomaisia.