Suomen kesästä löytyy useita tapahtumia, joissa yhdistyvät aurinko, meri ja purjeveneet

Meri ja Suomen kesä kuuluvat yhteen ja suomalaiset nauttivatkin mielellään auringon ja meritunnelman yhdistelmästä. Tähän pohjaten maastamme löytyy useita perinteisiä festivaaleja, joihin kuuluvat erottamattomasti musiikin ja hauskanpidon lisäksi meri ja purjeveneet.

Kotkan Meripäivät houkuttelevat yleisöä

Kotkan Meripäivät kuuluvat Suomen suosituimpiin kesätapahtumiin ja niitä onkin vietetty jo vuodesta 1962 alkaen. Jo ensimmäisenä vuonna kävijöitä tuli paikalle yli 30 000, nauttimaan lämpimästä elokuusta ja meren tuoksusta. Nykyään Meripäivillä vierailee vuosittain noin 200 000 kävijää. Satamakaupunki toimiikin juuri sopivana paikkana iloisille kohtaamisille.

Kotkan Meripäivät houkuttelevat yleisöä

Meripäivät on viehättävä yhdistelmä kaupunki- ja musiikkifestivaalia. Musiikin lisäksi ohjelmaan kuuluu mm. tanssia, teatteria ja muuta kulttuuria, veneily- ja urheilutapahtumia ja näyttävä paraati. Lapsille järjestetään omat Lasten Meripäivät, joihin on koottu laaja kattaus ohjelmaa perheen pienimmille. Festivaalin tapahtumat sijoittuvat ympäri Kotkansaarta, pääpaikkana Kantasatama ja torille vievä Kauppakatu. Kadun varrelta löytyy markkinakojuja ja kaupunkitunnelmaa.

Meripäivien perinteisiin kuuluu maineikkaiden sanoittajien palkitseminen

Kotkan Meripäivien yhteydessä jaetaan myös Juha Vainio -palkinto, jonka saa ansioitunut suomalainen sanoittaja. Palkintoa on jaettu vuodesta 1991 alkaen. Palkinnon ovat saaneet mm. Juice Leskinen, Hector, Gösta Sundqvist, Martti Syrjä, Tuomari Nurmio, J. Karjalainen, Pelle Miljoona ja Paula Vesala.

Kotka on yksi Tall Ships’ Racen pysähdyspaikoista

Viime vuonna Kotkan Meripäivät on kävijämäärältään Suomen toiseksi suurin festivaali heti Pori Jazzien jälkeen. Viime vuonna tapahtuma oli entistä suositumpi, kun Meripäivien yhteydessä nähtiin myös kansainvälisen purjehduskilpailun Tall Ships’ Racesin veneitä. Kilpailu käytiin Itämerellä ja yhtenä pysähdyspaikkana toimi Kotka.

Kotka on yksi Tall Ships’ Racen pysähdyspaikoista

Hangon Regatta tarjoilee veneitä, aurinkoa ja musiikkia

Purjehduskilpailu löytyy myös Suomen rajojen sisältä, maamme eteläisimmästä kaupungista. Hangossa järjestetään joka vuosi heinäkuun ensimmäisellä viikolla kolmipäiväinen Hangon Regatta. Perinteikkäässä kilpailussa on tarjolla lähes kaikki mahdolliset purjehdusluokat. Lähtöjä on kaksi päivässä ja jokaiseen luokkaan osallistuu noin 10-30 venettä. Osallistuvien purjehtijoiden määrä on vuosittain 200 paikkeilla. Kilpailu on siitä harvinainen, että sinne saapuu osallistujia kaikkialta Suomesta.

Hangon Regatta tarjoilee veneitä, aurinkoa ja musiikkia

Hanko sopiikin mainiosti purjehduskilpailun isäntäkaupungiksi, sillä meri ympäröi Hankoa kolmelta puolelta ja kaupungin historia on vahvasti sidottu merenkulkuun. Hangon satamassa vaikuttaakin siltä, että kaikilla hankolaisilla on oma vene. Kaupungissa toimii kaksi aktiivista pursiseuraa, Hangö Segelförening ja Hangö Udds Segelskap, jotka yhteistyössä järjestävät Hangon Regattaa.

Regatta toimii myös musiikkifestivaalina

Hangon Regatta houkuttelee paikalle myös runsaasti veneilystä vähemmän kiinnostunutta juhlakansaa. Erityisesti 2000-luvun alkupuolella tapahtumassa oli melko paljon järjestyshäiriöitä, mutta sittemmin juhlintaa on saatu siistittyä. Veneiden ihailun lisäksi tapahtumassa voi nauttia rantakadun ravintoloista, Itämeren portin venebileistä ja konserteista. Auringonlaskut keräävät ihmiset terasseille ja päivällä auringosta voi nauttia satamassa, meren kimmeltäessä taustalla. Vuonna 2008 tapahtumaa laajennettiin ensimmäistä kertaa musiikkifestivaaliksi ja viikonlopun esiintyjäkaartiin kuuluu aina Suomen nimekkäimpiä artisteja.