Sydney oopperatalo

Sydneyn oopperatalo on varmasti yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista ja arkkitehtuurisista kädenjäljistä. Tämä rakennus varmasti tunnetaan joka puolella maailmaa ja ei ihmekään, onhan Sydneyn oopperatalo todella vakuuttava ilmestys, joka ihastuttaa monia vierailijoita. Joten Australiaan suunnatessa kannattaa uhrata ainakin yksi päivä Sydneyn oopperatalon ihailemiselle.Kuten nimensä mukaankin, Sydneyn oopperatalo sijaitsee Australiassa, Sydneyn kaupungissa. Sydney on Australia suurin kaupunki, jonne matkaa myös eniten turisteja. Rakennus sijaitsee hyvin näkyvällä paikalla, joten sen löytäminen ei ole hankalaa turisteillekaan. Rakennus sijaitsee Beenelong Pointissa, Sydneyn satamassa lähellä Harbou Bridgeä. Oopperatalon suunnitteli tanskalainen arkkitehti Jørn Utzon vuoden 1956 kansainvälisessä suunnittelukilpailussa. Kilpailussa oli tarkoituksena suunnitella kaksi esityssalia, joista toisen piti olla oopperalle ja toisen sinfoniakonserteille. Suunnittelurajoituksia tai ylärajaa kuluille ei ollut

Sydneyn oopperatalon valmistus

Rakennusta alettiin rakentaman heti kilpailun jälkeen vuonna 1957 ja Australian valtio myönsi rakentamiselle 7 miljoonan dollarin rahoituksen, joka on euroissa yli 4 miljoonaa. Rakennuksen oli määrä valmistua vuonna vuoden 1963 tammikuussa, mutta valmistui lopulta myöhästyneenä vuoden 1973 lopulla. Rakennustöiden viivästymien aiheutti myös osaltaan kulujen kova kasvu, joka myös aiheutti sen, että Australian osavaltio lopetti projektin rahoittamisen, jonka seurauksena myös Utzon jätti projektin. Projektille piti löytää uudet suunnittelijat. Hallitus kuitenkin määräsi projektille uudet arkkitehdit nopeasti. Uudet arkkitehdit tekivät paljon muutoksia rakennusten sisätiloihin. Rakennukset valmistumista valvoi Hall, Todd and Littlemore arkkitehtiyritys. Valmistumisen jälkeen 1973, rakennukset valmistuskulut olivat ylittäneet 102 miljoonan dollarin kustannukset. Rakennus avattiin lopulta lokakuussa vuonna 1973 ja sen virallisena avaajana toimi Australian kuningatar Elisabeth toinen. Avajaisseremonia televisioitiin ja sisälsi ilotulituksen ja Ludwig van Beethovenun 9 sinfonian esityksen. Kuitenkaan rakennukset alkuperäistä suunnittelijaa Utzonia ei oltu kutsuttu, eikä hänen nimeään oltu mainittu tapahtumassa missään muodossa. Ensimmäisen esityksen oopperatalossa esitti Sergei Prokofjevin esityksellään Sota ja rauha.

Rakennuksessa remontoitiin hieman tulotietä ja etupihaa vuosina 1986 – 1988. Alkuperäinen arkkitehti Utzon palkattiin vuonna 1999 kehittämään suunnitteluperiaatteet rakennukselle, joita noudatettaisiin kaikissa myöhemmissä rakennustöissä. Tällä pyrittiin turvaamaan rakennuksen arkkitehtuurisen eheyden turvaamiseksi. Ensimmäisenä toimenpiteenä oli uudistaa vastaanottosali, joka nimettiin Utzon huoneeksi. Utzonin johtama ulkotilojen muutostyö taas valmistui vuona 2006. Ulkotyössä rakennukseen lisättiin lasi-ikkunat, joista pääsi ihailemaan Sydneyn satamaa. Samalla myös rakennukseen lisättiin ensimmäinen hissi ja liukuportaat. Riittämättömäksi käynyt oopperasali uusittiin myös ulkosivuremontin kanssa.

Oopperatalo nykypäivänä

Nykyään Sydneyn oopperatalossa on ylituhat huonetta ja se on mitoiltaan 185 metriä kertaa 120 metriä. Huoneisiin sisältyy viisi teatterisalia, viisi harjoitustilaa, kaksi pääeteistä, neljä ravintolaa, kuusi baaria ja monia matkamuisto myymälöitä. Esityskäytössä olevia saleja taas ovat: konserttisali, joka sisältää 2679 istumapaikkaa, Joan Sutherland teatteri, joka sisältää 1507 istumapaikkaa. Tässä salissa esitetään oopperaa ja balettia. Muina esityssaleina taas on draamanäyttämö 544 istumapaikalla, näytelmätalo 398 istumapaikalla ja studionäyttämö 280 istumapaikalla. Oopperatalon suuret urut on sijoitettu konserttisaliin. Nämä kyseiset urut ovat maailman suurimmat mekaaniset urut ja sisältävät yhteensä 10 244 pilliä.

Oopperatalo nykypäivänä

Oopperatalossa esiintyy jatkuvasti ja säännöllisesti Australian ooppera, Australian baletti, Sydney Theatre Company ja Sydneyn sinfoniaorkesteri, joiden esityksiin suuntaa vuosittain yli miljoona katsojaa. Tämän lisäksi muut miljoona ihmistä saapuu jatkuvasti ihailemaan oopperatalon kaunista arkkitehtuuria. Suurin osa Sydneyn oopperatalon sisätiloista on avoinna yleisölle, joten esityssaleja on mahdollista päästä ihailemaan esitysaikojen ulkopuolella ilman esitystä. Oopperataloon järjestetään myös opastettuja turistikierroksia, jolloin on mahdollista kuulla vielä enemmän rakennuksen historiasta ja sielusta. Lapsien kanssa matkustaville on myös järjestetty erikseen lapsille suunnattu kierros, joka vie oopperatalon esiriipun taakse.