Koti » Blog » Taiteiden yö on löytänyt tasapainon taidetapahtuman ja karnevaalin välimaastosta

Taiteiden yö on löytänyt tasapainon taidetapahtuman ja karnevaalin välimaastosta

Helsingin juhlaviikot huipentuvat vuosittain Taiteiden yöhön, joka onkin juhlaviikkojen suurin kaupunkitapahtuma. Kaupungin keskusta ja lähialueet täyttyvät musiikista, teatterista, installaatioista, runoista ja toinen toistaan jännittävämmistä, vain yhtenä yönä olemassaolevista paikoista, kuten Senaatintorille vuosittain nousevasta Salaisesta puutarhasta. Vuosien varrella Taiteiden yön perinne on levinnyt paitsi Helsingin lähiöihin, myös muihin Suomen kaupunkeihin.

Taiteiden yö on löytänyt tasapainon taidetapahtuman ja karnevaalin välimaastosta

Lähes 30 vuotta taiteen juhlaa

 

Taiteiden yö järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989. Tapahtumamäärä on kasvanut vuosien varrella huimasti, mutta suurin osa tapahtumista on säilynyt maksuttomina. Ensimmäisen Taiteiden yön järjestäjinä toimivat Helsingin Juhlaviikot ja Akateeminen kirjakauppa. Kaikki tapahtumat olivat ilmaisia ja ne rakennettiin talkoovoimin. Järjestyshäiriöitä ei ensimmäisenä vuonna juuri nähty, vaikka ihmisiä virtasi kirjakauppaan vielä baarien sulkeutumisen jälkeen. Akateemisen kirjakaupan johtaja ja Kirjojen Yön ideoijana toiminut Jorma Kaimio ei jännittänyt baarikansan saapumista, vaan uskoi kokemuksen olevan heille ainutlaatuisen. Tapahtuma olikin saman tien valtava menestys ja ihmisiä virtasi paikalle koko tapahtuman ajan. Kirjamyynti kattoi helposti illan kulut.


Lähes 30 vuotta taiteen juhlaa

Ensimmäisen Taiteiden yön ohjelmaan kuului myös suorana lähetyksenä Esplanadin puistoon lähetetty Finlandia-talon konsertti. Lisäksi galleriat ja taidemuseot pitivät ovensa avoinna myöhään yöhön. Helsingin Sanomat arvioi pääkirjoituksessaan, että taidetapahtumia kaivattiin vastavedoksi rahan ja tavaran ympärille kietoutuneelle arvomaailmalle. Tapahtuma keräsi paikalle 20 000 – 30 000 ihmistä ja ylitti saman tien järjestäjien odotukset.

Tapahtumat laajenivat ensimmäisinä vuosina nopeasti

Jo seuraavana vuonna Taiteiden yö järjestettiin Helsingin lisäksi myös Turussa ja sitä seuraavana vuonna Tampereella. Sittemmin tapahtuma on levinnyt moniin muihinkin Suomen kaupunkeihin, mutta erityisesti Helsingissä siitä tuli odotettu, jokavuotinen perinne. Tapahtuman keskipisteeksi vakiintui Esplanadin puisto ja tapahtumien kirjo laajeni, yhteensä tapahtumapisteitä oli Helsingissä noin 50. Edelleen järjestelyt hoidettiin talkoovoimin ja esiintyjät tulivat paikalle ilmaiseksi. Akateemisessa kirjakaupassa vieraili toisen Taiteiden yön aikana noin 40 000 kävijää.

Tapahtumat laajenivat ensimmäisinä vuosina nopeasti

Vuonna 1991 tapahtumien kirjoon tuli muutakin kuin taidetta. Kauppatorilla järjestettiin benji-hyppyjä ja erilaisia ravintolatapahtumia näkyi kaupungin toreilla. Ihmismäärä kasvoi selvästi ja tämä näkyi ensimmäistä kertaa myös järjestyshäiriöinä. Tapahtuman luonteen muuttuminen kaupallisemmaksi ei myöskään miellyttänyt osaa kävijöistä. Neljäntenä vuonna Taiteiden yö sai jo skandaalin piirteitä ja tapahtuman uutisoinnissa kiinnitettiin huomiota lähinnä päihtyneisiin nuoriin ja mellastamiseen. Tapahtumien määrän katsottiin kasvaneen jo liiankin suureksi ja väenpaljous esti mukavan liikkumisen.

Toimiva yhdistelmä eri taiteenlajeja ja hauskanpitoa

Sittemmin Taiteiden yötä on tietoisesti siistitty ja ammattimaistettu. Tapahtumissa on panostettu määrän sijaan laatuun ja ohjelmaa on myös koko perheelle. Kaupunkitapahtumien määrä on kasvanut ylipäätään, joten Taiteiden yö ei samalla tapaa houkuta rellestämään. Kävijöitä riittää, mutta samalla on tilaa nauttia taiteesta. Nykyään Taiteiden yön tapahtumia on kuitenkin sen verran paljon, että ainakin keskustassa voi vaeltaa vaikka ilman suunnitelmaakin. Suosituimmat tapahtumat kuitenkin täyttyvät nopeasti ja osan esityksistä voi nähdä illan aikana vain kerran, joten suositeltavaa on myös vilkaista tärkeimpien tapahtumien aikataulut Taiteiden yön nettisivuilta.

Elokuussa luvassa sekä yllätyksiä että vanhoja suosikkeja

Tulevana Taiteiden yönä nähdään taas jo vakiintuneita suosikkitapahtumia, mutta myös uusia lisäyksiä mahtuu mukaan. Senaatintorin Salaisessa puutarhassa voi nauttia historiallisten puutarhojen tunnelmasta ja piknikistä. Puutarhan siimeksestä voi löytää ihmispatsaita, vogue-tanssijoita, runoilijoita, satutätejä, cheerleadereita tai esimerkiksi sirkoista koostuvan jousikvartetin. Illan tullen Senaatintori muuttuu dj:n tahdittamaksi tanssipaikaksi. Kaupunginteatterissa pääsee tutustumaan elämään kulissien takana ja seuraaman näytelmän harjoituksia. Akateemisessa kirjakaupassa nautitaan jälleen kirjallisuudesta ja kirjailijoiden puheenvuoroista. Kaupungin kaduilla näkyy tanssiesityksiä, tulishow ja musiikkia.

Elokuussa luvassa sekä yllätyksiä että vanhoja suosikkeja

Tapahtumat keskittyvät kantakaupungin lisäksi mm. Teurastamolle ja Suvilahteen, joissa molemmissa riittää ihmeteltävää ja koettavaa alkuillasta yömyöhään. Myös Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa on perinteisesti runsaasti ohjelmaa.