The Globe, Shakespearen teatteri

Yksi maailman kuuluisimmista ja arvostetuimmista näytelmäkirjailijoista, William Shakerspeare, oli myös osaomistajana The Globe nimisessä teatterissa Lontoossa. Kahdesti rakennettu The Globe purettiin ja oli unohduksissa vuosisatoja, kunnes se 1997 rakennettiin uudestaan Lontooseen.

The Globe, Shakespearen teatteri

 

Alkuperäinen The Globe oli käytössä 1600-luvun vaihteesta aina lähes vuosisadan puoleenväliin asti. Ensimmäine rakennus tuhoutui tulipalossa 1613, mutta jo seuraavana vuonna paikalle rakennettiin toinen The Globe. Rakennuksen omisti The Lord Chamberlain’s Men niminen teatteriseurue, jonka jäsen Shakespeare oli. 1997 avattu uusi The Globe sijoittuu hyvin lähelle alkuperäistä teatteria Lontoon Southwarkissa. Idean isänä oli amerikkalainen Sam Wanamaker, joka kehitteli ja suunnitteli ideaa melkein kolmekymmentä vuotta. Uusi The Globe on tarjonnut esityksiä kesäkaudella aukeamisestaan lähtien, ja siellä toimii myös Shakeapearen elämään ja tuotantoon keskittyvä näyttely.

Alkuperäinen The Globe

William Shakespeare oli Lord Chamberlain’s Men näyttelijäseurueen kirjailija. Kun The Globe rakennettiin vuonna 1599, Shakespeare sai ostaa siitä 12,5 prosentin osuuden, sillä hankkeen alullepanijat ja pääomistajat Richard ja Cuthbert Burbage halusivat säästää rakennuskustannuksissa. Teatterilla oli myös kolme muuta osakasta, John Heminges, Augustine Phillips ja Thomas Pope. The Globe rakennettiin osin The Theatre rakennuksesta kannetusta materiaalista. The Theatre oli Lontoon ensimmäinen kiinteä teatterirakennus, ja sen omisti Burbagen veljesten isä. Kun teatterin tontin vuokrasopimus päättyi, veljekset ystävien avustuksella purkivat rakennuksen ja siirsivät sen hirsi kerrallaan Southwarkiin. Varmaa tietoa The Globen avajaisista ei ole säilynyt. Arvellaan, että ensimmäisenä kappaleena siellä esitettiin joko Henry V kesällä 1599, tai sitten Julius Caesar saman vuoden syksyllä. Kesäkuussa 1613 teatterirakennus paloi maan tasalle, koska Henry VIII näytelmän rekvisiittana ollut tykki vahingossa sytytti puisen teatterin ja sen katon. Kukaan ei loukkaantunut palossa, vaikka erään miehen käryävän housut piti kuulemma sammuttaa oluella.

Vuonna 1614 rakennettiin samalle paikalle uusi teatteri. On kiistelty, oliko teatterin muoto pyöreä, vai muodostuiko se ainakin 20 polygonisesta elementistä. Varmaa on se, että lavarakennelma työntyi katsomon keskelle, ja osa paikoista oli halpoja seisomapaikkoja. On arveltu, että The Globe veti noin 3000 katsojaa. Puritaanien valtaanastuttua Englannissa The Globe suljettiin vuonna 1642, kuten kaikki muutkin Lontoon teatterit. Rakennus purettiin siitä muutaman vuoden päästä. Alkuperäisestä rakennuksesta ei ole löydetty kuin pieniä jäänteitä, eikä alueella voi suorittaa tarkempaa tutkimusta, koska paikalla on myöhemmin rakennettuja nyt suojeltuja rakennuksia.

Uusi Globe palaa juurilleen

 

Amerikkalainen näyttelijä ja ohjaaja Sam Wanamaker perusti vuonna 1970 Shakespeare Globe Trustin aikomuksenaan rakennuttaa alkuperäisen teatterin muotoa ja henkeä kunnioittava uusi The Globe. Hän perusti myös Shakespeare’s Globe Centre nimisen yhdistyksen, joka levisi ympäri maailman. Vuosien rahoituksen ja tutkimuksen tuloksena vuonna 1997 Lontoon Southwarkiin avattiin uusi The Globe, hyvin lähelle alkuperäisen teatterin paikkaa. Hieman modernisoituna ja nykyajan turvallisuusmääräyksiä toteuttavana rakennuksena sen kapasiteetti on vain puolet alkuperäisestä, noin 1400 paikkaa. Ensimmäisenä kappaleena nähtiin historiaa mukaellen Henry V. Muuten The Globe imitoi alkuperäistä teatteria aina rakennusarkkitehtisista ratkaisuista seisomapaikkoihin. Rakennus on tehty pelkästään puusta, eikä näytöksissä ensimmäisen kahdenkymmenen vuoden aikana käytetty äänentoistoa tai valaistusta. Näytöksissä myös käytetään Shakespearen ajalle ominaisia soittimia.

Uusi Globe palaa juurilleen

Kompleksissa on myös toinen, pienempi teatteri, joka on ympärivuotisessa käytössä. Sam Wanamaker Playhouse niminen studioteatteri on kynttilöillä valaistu. Alueella on myös The Sackler Studios, jota käytetään harjoituksiin ja opetustehtäviin. Kun The Globe on suljettu talvikauden, siellä voi silti käydä opastetulla kierroksella.