Koti » Teatteri » Wienin valtionooppera

Wienin valtionooppera

Yksi Euroopan tunnetuimmista oopperataloista sijaitsee Itävallan Wienissä. Wienin valtionoopperalla on pitkä ja rikas historia. Se kuuluu Wienin matkailijan ehdottomiin vierailukohteisiin. Se oli ensimmäinen massiivinen rakennus kaupungin keskustassa ja se edustaa uusrenessanssista arkkitehtuuria. Siellä soittaa Wienin filharmoninen orkesteri ja se toimii myös Wienin valtionbaletin kotina ja esiintymispaikkana.

Oopperatalon rakentaminen alkoi vuonna 1861 ja se saatiin päätökseen vuonna 1869. Se edustaa uusrenessanssista tyylisuuntaa ja sen pääarkkitehtina toimi tšekkiläinen Josef Hlávka, joka oli rakentamassa myös monia muita merkittäviä rakennuksia Wienissä. Eri materiaaleja ja kivilajeja tuotiin jopa Saksasta asti, jotta rakennus saatiin näyttämään loisteliaalta. Sen sisällä käytettiin marmoria luomaan arvokasta tunnelmaa.

Oopperatalo ei ollut kuitenkaan valmistuessaan kovin suosittu tavallisen kansan keskuudessa. Se oli ensimmäinen sen kokoluokan rakennus Wienin keskustassa ja totta kai kaikki sen ympärillä myös muuttui, sillä muutoksia oli pitänyt tehdä teihin ja muihin paikkoihin. Sen avajaiset pidettiin kuitenkin toukokuun 25. päivä vuonna 1869 ja avajaisoopperana esitettiin Mozartin Don Giovanni.

Vaikka toinen maailmansota läheni jo loppuaan, koki oopperatalo kohtalokkaan pommituksen maaliskuussa vuonna 1945. Vaikka monet rakennuksen osista selviytyivätkin pommituksista, koki erityisesti auditorio ja esiintymislava lähes täydellisen tuhon. Sen mukana tuhoutui yli 120 eri oopperan lavasteet ja noin 150 000 esiintymisasua. Ooppera oli pakko sulkea ja sen restauroiminen kesti aina vuoteen 1955 asti.

Uudessa rakennuksessa käytettiin hieman eri materiaaleja kuin aikaisemmin. Erityisesti puun määrää lisättiin huomattavasti, koska sillä tiedettiin olevan akustisesti hyvä merkitys oopperasalissa. Vaikka materiaaleja muutettiin, haluttiin uuden salin olevan kuitenkin täysin kopio vanhasta ja siinä onnistuttiinkin erittäin hyvin. Tosin muutamia muutoksia tehtiin, jotka koettiin hyödylliseksi sekä yleisön että esitysten kannalta. Myös istumapaikat vähenivät hieman alkuperäisestä.

Varoja oopperatalon restaurointiin ei ollut helppo kerätä sodan jälkeen, jonka takia sen valmistuminen kesti niin kauan. Oopperan henkilökunta yritti nopeuttaa varojenkeruuta, jotta rakennus saataisiin kunnostettua nopeammin. Monet yksityiset lahjoittajat auttoivat projektissa. Kaupungin pormestari asetti ympäri kaupunkia keräyslaatikoita, mihin tavallinen kansa pystyi lahjoittamaan kolikoita, jotta he voisivat olla myös osana oopperatalon rakennusta.

Vaikka alkuperäisessä suunnitelmassa oopperatalon toivottiin avautuvan uudestaan jo vuonna 1949, ei se ollut mitenkään mahdollista, sillä sen katto oli siinä vaiheessa vielä täysin kesken. Vasta marraskuun 5. päivänä vuonna 1955 oopperan ovet aukenivat taas uudestaan esittäen Beethovenin Fidelion. Itävallan valtion TV hyödynsi tämän tilaisuuden esittää ensimmäisen suoran lähetyksen oopperasta, vaikka television katsojiakaan ei tuolloin vielä ollut kuin noin 800 koko maassa.

Ooppera tänä päivänä

Nykyään Wienin valtionooppera on yksi maailman eniten esityksiä tekevistä ja esittävistä oopperoista. Se voi tuottaa jopa 60 oopperaa vuodessa toistosysteemillä ja kymmenen balettiproduktiota, joissa voi olla yli 350 esitystä vuoden aikana. On varsin yleistä, että siellä esitetään eri oopperoita jokaisena päivänä viikossa.

Valtionoopperan tiloissa työskentelee yli 1000 henkeä ja siellä työskentelyä pidetään erittäin arvokkaana. Oopperatalo on erittäin lapsiystävällinen, mikä tekee siitä mielenkiintoisen vierailukohteen myös lapsiperheille. Lasten näytöksissä on nähty monia kuuluisia näytelmiä kuten Aladdin ja Peter Pan. Lasten oopperakoulu toimii iltapäivisin koulun jälkeen ja sieltä on noussut myös monia kuuluisia oopperalaulajia.

Vuonna 2019 oopperatalo juhli 150 vuotista taivaltaan. Samana vuonna, se otti ensimmäisen kerran historiassaan ohjelmistoonsa naisen tekemän oopperan, joka oli Olga Neuwirthin sovitus Virginia Woolfin kirjasta Orlando. Vuosittain järjestettävät oopperatalon tanssiaiset keräävät kuuluisia vieraita ympäri maailmaa ja niitä esitetään myös Suomen televisiossa.